Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Thursday, March 31, 2011

Chiang Mai 2010

oh oh... dah berabuk dah gambar2 p ke Chiang Mai ari tu..... huhhuhuu. bukan ape, tak berkesempatan nak share gambar2 ni....... sepanjang aku kat Chiang Mai ni, aku tinggal kat Imperial Mae Ping Hotel. bandar Chiang Mai ni tak besar sgt, boleh explore je dgn berjalan kaki je (kalau rajin).... so memang ada banyak hotel2 dan semua nye berdekatan..... tp aku tak sempat nk p jln2 ke mana2 pun.... masa mcm singkat sangat.... next time nak pergi lg lah.... better pergi 3 @ 4 mlm la, baru sempat jln2 ke Chiang Rai ke, Night Safari ke, Taman Negara dia ke..... tp aku sempat p melawat2 sekitar bandar je.... ada banyak wat (temple) kt area ni.... sapa2 budhist boleh la p semayang2... aku stakat p lawat2 tgk senibina lama je dah le....






hohohoh.... tu la memang banyak wat yg aku terjah.... ada 4 ke 5 rasanya.... uiiii, ada banyak lg yg aku tak pergi tau....... tak sempat... aku g tmpt yg glamer2 jer.
lepas tu ada gak pergi ke silk factory... aku ni kan jakun.... tak penah tgk. cantik2 kain silk asli tu.... tp mahal.... yg jual2 kat night baazar tu dah campur lain (dah rendah kandungan silk tread nye). hehehehe, kalu nk beli kena hati2. kalu p factory dia, memang dia ada tulis berapa persen silk kt tiap2 are kain tu..... makin tinggi makin mahal ohkey..... dgn kejakunan aku ni, beli gak la kain thai silk PLAIN yg paling murah... harga lebih kurang RM50/meter. tak mahal? takpe2 kalu tak mahal nanti korg belikan aku yg mcm gambar diatas ye... kalu tak salah harge dia RM250/meter la.


tu lah dia ulat dan kepompong yg menghasilkan benang sutera tu ye.... aku 1st time tgk kepompong kaler gold.... mcm nak amik sekor dua bawak balik je.....
kilang payung pun aku terjah2 gak.... tgk dia buat payung kertas ni dr sejenis batang pokok tau.... kt atas ni pakcik demonstrator tgk tunjuk cara nak 'harvest' atau proses batang tu menjadi kertas......

tak tau pun harga ni, coz aku tak beli pun.....


sovenier kt kilang (industri desa la kalu kat malaysia) ni agak murah berbanding kalu kita p beli kat night baazar la.....

tak berkesempatan aku nk naik tut-tut ni.... dan takut gak la.... hahahaha, next time pergi dgn en.bee boleh la naik......


selepas ni masa untuk shopping...... ada gak pergi cultural village kat shopping complex untuk beli2 barang... selain tu tiap2 malam aku p night baazar.... hahahaha. sibuk shopping sakan....

selain SHOPPING, aku ada gak pergi wat Fish Spa (3 kali), Urut Reflexsologi Kaki (2 kali)dan Urut Tradisional Thai Satu Badan (sekali). best tau..... hahahaha. bila balik sini rasa ketagih lak nak p berurut.... hehehehe


2 comments:

Ayu said...

Eh, 1st time tgk ulat sutera dlm kepompong. Cool! Thanx for sharing the pics! ; )

plain jane said...

ayu... hehehe me too. cantik sgt tau. mcm nak amik bawa balik je. :)