Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Monday, October 17, 2011

bagaimana memilih layah @ veil yg sesuai?

oh... i buat research okey pasal nak join contest cik lijah tu.... hehehehe, nak tau gak veil mcm mana yg sesuai dgn bentuk badan i yg sihat dan muka yg agak bulat ni.... huhuhu.

benda2 yg nak kena tau?

1) face shape & body shape:
8 basic shape : Oval, round, Oblong, Heart-shape, Diamond, Square, Rectangular @ Triangular
  • muka Diamond atau Oval- boleh jer pakai veil apa2 asalkan compliment your gown & proportion
  • muka Bulat- veil yg sesuai yg fall along the side of face to help narrow it. huhuu
  • Square lak- kena nakpak kan lembut jadi veil yg panjang lebih sesuai
  • Oblong face- kena bagi nampak lebar cket muka. dicadangkan waterfall veil plus wide tiara
  • Heart-shape or triangular face- elok pakai back piece
  • Rectangular face- try voluminous veil.
kalau ada dada yg besar @ pinggang tak berapa nak ramping, pakai veil yg panjang sehingga ujung jari atau lebih sbb nak bagi ilusi bahan yg panjang (so, tak nampak lebar sgt kot).

pear shape lak lebih sesuai dgn veil yg separas bahu, siku atau pinggang sbb ini akan menarik org untuk melihat bahagian atas anda yg lebih kecil dari pinggul anda yg agak lebarrrr.

well, kalau full figure (i imagine yg badan ada shape sikit & gebu2 kot), stick to 1 tier, narrow width sbb tak nak tambah volume lagi pada body.

ha, kalau anda tinggi boleh pakai veil yg panjang cket, tapi yg rendang (rendah) sesuai yg paras pinggang dan ke atas.

hahaha, mcm2 kan. alah, kalau dah cantik tu, pakai apa pun cantik jugak.... kan?

2) the dress
well, veil should compliment your dress. first, cari mana key point baju anda (contoh: bust panel, or button back detail). jadi panjang veil tu & material nye berkait dgn detail pada baju kita.

selain itu, deco pada baju juga perlu di amik kira. am nye, kalau baju @ tudung dah sarat dgn detailing (beaded, lace ect), elok lah guna veil yg simple to look more flattering. kalau baju simple, boleh la guna veil yg more elaborate.

jadi, baju berkait rapat dengan panjang, lebar, kaler, tier dan deco pada veil yg akan kita pakai....

3) the veil

a) material
majoriti veil dibuat dari fabrik nylon tulle or netting untuk ilusi jarang la (tutup tapi boleh see-tru). tp ada gak yg dibuat dari material organza, chiffon, or silk.

b) color
well, it tentu nye keler kena dekat2 nak sama dgn kaler baju, baru lah matching.

c) length & width
am nye, veil kena jatuh minimum 3" dari leher baju untuk nampak tinggi and lebih stylish like this:

Scoop  Back
jangan sampai nampak kulit kita la....

dan juga, ia akan nampak lebih cantik jika jatuh atas 3" atau bawah 3" dari hujung-corak-detail-belakang-baju (mcm bunga2, riben, beaded, embroidery, lace) like this:

Above Waist Below Waist


weil, panjang veil ada berbagai2.... pilih lah panjang ikut kesesuaian masing2......

d) one-tier or 2-tier
well ikut la citarasa nak 1 tingkat ke, 2 tingkat ke, bertingkat2 ke...

e) beaded or non
Beading on Floor Beading from Waist Beaded from Top
selalunye, kalau baju dah fully beaded, veil tak perlu sarat dgn bead. sbb kitauan beaded kat baju dah boleh nampak malalui veil (fabrik tulle). tp boleh je tambah sikit2, mcm hujung saja ke.... kalau beaded penuh atas sampai bawah, selalunye untuk very formal english evening wedding la.

f) edged or not to edge
ada juga yg suka jahit, atau letak lace di hujung.... sesetengah org pula tak suka, pasal nak veil tu ringan dan 'terawang2'

4) veil placement
kat mana nak letak veil pun nak kena tau. ada yg suka letak kat sanggul, ada yg letak depan sikit juga.....
Good Placement Bad Placement


bagi pengantin bertudung, boleh juga memakai veil. kalau pandai bergaya, tak nampak sarat sangat pun.... well, ada juga veil yg pelik2, tp still maintain ayu, like this:

Hijab Scarves and Veil Styles by Jailan Atef Picture 4



Some Instruction:
1) Try on lots of veils at your initial dress fitting - you can choose from tulle or organza, decorated with everything from lace or satin to crystals.

2) Choose a veil that complements your dress and doesn't obscure any special detail. Simple gowns look radiant in either a plain or ornate veil, but if you will be wearing a more elaborate dress, consider topping off your ensemble with a plain veil.

3) Select from a variety of styles: a short blusher, a Spanish-inspired lace mantilla, a multilayered flyaway, the popular fingertip (a veil that ends at the fingertips), a cascading waterfall, or the ballet/waltz style (which ends at the ankles).

4) Use the type of wedding ceremony as another guide. At a very formal wedding, splurge on a full-length veil of any kind; at a formal wedding, don a long veil; exude simplicity at a formal daytime wedding with a fingertip veil or hat; wear a shorter fingertip veil or hat in a semiformal ceremony.

5) Aim for a narrow cut, which creates an illusion of length and slimness, as well as delicate trim and less poof.

6) Have a friend with you to examine the look of your veil from every possible angle. A veil that flatters your face may not flatter the back of your gown, and vice versa.



  • info fron:

    5 comments:

    nur said...

    ohh tips yang menarik :)

    cik nurulain said...

    great tips! i pear shape. hancus hrpn nk pki veil pjg. hehe.

    plain jane said...

    nur: tq nur

    cik nurulain: haha, boleh je... kalau sampai pingang pun dah agak panjang. tp, kalau tgk gambar you, tak obvious sgt la pear shape... tak nampak pear shape pun... hahahha

    Ardini Humaira said...

    dni pilih veil jenis panjang sampai peha hehe

    plain jane said...

    dini mesti comel nanti pakai veil panjang... hehehe.