Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Friday, February 18, 2011

2nd step to lose weight.

Weh.... lame aku tak hapdet pasal ni.... projek menurunkan berat badan aku ni terbengkalai mcm tu je (hangat2 tahi ayam je ari tu)...... so now, aku nk start sekali lg..... Bismillahirrahmanirahim..... mula2 sekali aku approach this person nama Stella Chua. Why her? sbb aku nampak dia cm ikhlas jek nak bantu aku ni or bantu sesiapa pun..... bukan semata2 dia nk org beli barang dr dia... so aku hantar la maklumat diri aku untuk dia analisis. aku cite tentang diri aku seperti yg di minta, body condition and drink & eating habits. oho.... tu la... aku ni cite la serba sikit pasal kondisi aku.... Stella pun bg la analisis... well, aku agree, setuju la dalam apa yg dia kata tu. my brain know it, but nafsu aku tak mau terima hakikat..... hwa........ Tiap problem dia siap bg solution tau...... aku pun rasa bagus jugak...... well, i follow la her advice.... Dia ada gak bg e-book untuk aku baca..... aku pun request harga produk herbalife tu..... jeng3x, this is the the price list...... humang aih mahal tau.... tp org kata, nak seribu daya. ye tak? kena mintak duit en. bee sikit ni..... kwa3x first sekali aku kena terima hakikat yg aku ni overweight. tp tak la sampai obes kan? kan? kan? dan tak mustahil kalau aku tak start sekarang, lemak2 tu akan melarat, beranak pinak dan berkembang di merata2 badanku..... takmo, takmo...... 18/2/2011 6.43pm: Dengan berat 76kg bg seorg yg tingginye cume 1.62m, ini diketegorikan sebagai overweight. korang pulak? hahahaha. p check sendiri. tanya pakcik gOOGLe ye. dgn habit yg suka minum soft drink dicampur dgn junk food & coklet sebagai snack, memang susah nk lose weight...... so, mulai hari ni aku dh berjanji nk jaga pemakanan (yg ni yakin boleh)dan juga buat sedikit senaman tiap ari (tp yg ni, errr mcm ada was2 cket).... ops tak boleh bg tau makcik stella tu, dia garang... hahaha, dan tak suka aku ckp perkataan TRY.... jadi i MUST/CAN do it..... 1 minggu dari sekarang aku akan timbang berat lg. tengok ada berkurang ke tak..... Langkah pertama: dah beli dah botol air untuk sukat minum air biasa sebanyak 3L sehari.... kena banyakkan minum plain water..... Langkah ke 2: makan sarapan cket je. Lunch ok boleh lg mcm biasa. dinner very light and before 8pm.... tak beli lg pun produk herbalife tu... mahal. tunggu gaji le. Langkah ke 3: clearkan almari dan peti ais dr segala junk food. Nk kene sedekah makanan ni pada budak2 ni... no more cadburry, farrero roche, toblerone, coke, sprite, F&N... hwa..... menangis air mata darah pun tak guna dah.... dan dh BERAZAM..... Langkah ke 4: avoid org2 yg nak sabotaj diet aku.... contoh pertama bos aku ni. suka sgt tayang junk food kt muka aku... ke-2 ni budak praktikal ni, dh tau aku nk diet, p tayang apollo free kt muka aku.... nanti kak tukang masak tu pulak sibuk wat makanan2 hebat untuk aku.... wallawei.... tak yah la nak jamu2 aku bagai..... hhmmmph.....

3 comments:

BuKan PuTerI CinDeReLla said...

hmm....tips kurus from me...(spnjang pengajian dlm public health...kih3)

1) wajib mkn sarapan....amek yg hi fibre...
2) kurangkan karbohidrat lunch and dinner...
3) drink plenty of water..
4) kalo rajin exercise...
and...istiqamah...hi3....

plain jane said...

thanks for the tip BPC... hehehe, tgh usaha ni.. harap2 sukses

Nn said...

thanks for info. love it!