Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Thursday, November 3, 2011

Pengalaman mendewasakan.....

Bila blogwalking ke blog lain, kita sedar org lain pun ada masalah juga..... most of the time, masalah diaorg ni lebih besar dari masalah kita.... jadi hari2 aku bersyukur. bak kata yaya dalam Soffiya: bersyukur yg kita tak hadapi apa yg diaorg lalui & bersyukur mereka tak hadapi apa yg kita lalui....

wpun kadang2 ada juga insan lain yg hadapi masalah mcm aku, and i feel i'm not alone..... ada gak org yg senasib dan faham ape yg aku lalui....

kenapa tiba2 aku kata mcm ni, sbb aku dulu seorg yg suka memberontak. rebel.... hahaha. anak yg tengah memang perangai mcm tu... org kata saja nak seek attention. betul ke? hahaha. tak tau la. i never feel that way.

aku kecik2 lagi dah duk asrama (takde la kecik sgt, form 1). gaduh dgn warden masa form3, pasal salah aku sbb tak turun prep tp tdo dalam bilik. bila dia rush, dia kate mcm2 kat aku (lu bikin wa panas jer). aku admit memang salah aku, tp masa tu tak nak ngaku, pasal aku dah habis PMR jd aku pikir tak yah belajar lagi.... panas punya pasal, aku call ayah suh amik la tu gak, kalau tak aku lari balik naik bas (aku lak bangsa tak penah naik bas, cuak la ayah aku). masa kena rush tu bukan aku sorg, ada la dgn geng2 kaki ngulat ni.... hahaha syg korg semua, tp aku ni org anggap mcm kepala la, pasal aku ni pengawas. hwahwahwa.

ptg tu ayah dtg trus nak jumpe warden nak amik aku bawak balik umah plus mintak cuti 4-5 hari, tp warden tak bagi. ayah aku pun mengamuk la (i love u ayah, hahaha), ckp esok nak jumpe pengetua.... sampai menangis warden tu.... maaf ye cikgu... jahat kan aku ni....? agak nye 7 keturunan nama aku di sebut2 warden tu. di pendek kan cerita aku dpt tawaran ke sekolah lain lepas tu, so aku pun cau. malas nak bg name lagi femes kat sana....

bukan nak cerita pasal sekolah sebenarnye, tapi pasal hubungan dgn mak ayah.....

aku tak tau pasal korg, tp masa kecil, aku memang tak rapat dgn mak ayah. don't ask me why. aku pun tak tau. mungkin sbb:

1) duduk jauh dari mak ayah sejak form 1 sampai la habis U
2) lebih rapat dgn arwah nenek sampai tiap kali cuti sekolah (sejak tadika) mesti nak duk kg dgn nenek
3) anak yg tengah, tak cukup perhatian???
4) perangai suka memberontak, rasa dunia ni tak adil....?
5) terpengaruh dgn cerita2 dongeng (hwahwahwa, apa nye alasan ni)?
6) jeles dgn adik beradik yg lain?
7) manje sgt...?

and the list continue, bla.. bla.. bla...

banyak sgt sebab. tp dalam jiwa aku ni rasa banyak sebab tak puas hati. pasal aku bukan vocal person. susah nak luah apa yg terpendam secara bersemuka. not my parent was bad atau mengabaikan aku, tp sifat aku ni. aku lebih suka memberontak dari meluahkan rasa..... mengamuk dari bercerita apa yg tak puas hati.... tp tu dulu la.....

dulu aku cepat kecil hati, tak boleh org nak kata sikit, mesti mengamuk. kalau tak mengamuk, pendam dalam hati sampai jadi nanah.... tp tu dulu la....

entah la.... sejak aku nak kahwin ni, aku dah semakin rapat dgn mak & ayah & keluarga. sejak rapat dgn keluarga en.bee, aku rasa keluarga diaorg ni mcm akrab gile. boleh jer bercerita semua bab dgn mak ayah, tak mcm aku.... jd bila dgn en.bee, aku mcm bebas nak luah rasa.

dan juga bila berblogging. dalam blog ni aku rasa bebas nak bercerita. bebas nak luah apa yg terpendam.... jd dah takde nanah2 dan luka2 dalaman.....

dari situ la aku belajar untuk komunikasi yg lebih berkesan. dari situ aku belajar mcm mana nak bercakap dgn mak ayah tampa menyakitkan hati mana2 pihak..... dan sekarang hubungan kami lebih baik & akrab dari dulu.

well mak ayah aku pun banyak dah berubah dari segi cara mereka tackle hati anak2. mungkin sbb dah berumur atau bercucu, ataupun sebab berkat ke tanah suci. i never know. ape pun aku bersyukur.....

tapi apa pun, setiap org ada pengalaman masing2. pahit ke, manis ke, masam ke..... well, pengalaman tu mendewasakan kita....

3 comments:

lovey's wife-to-be said...

wow, dats exactly what i feel. asek nak cari nenek je. nenek da xde. nak kawen tak best takde nenek. skrg lebih ikhlas, x mcm dulu sll ade prob sbb berlawan angin dgn mak ayah. =,= adore famili bakal hubby jugak sbb famili dia sgt close. seronok.... :) maybe lepas kawen sume akan lebih baik dari skrg. amin..

owh btw, i'm anna :)

plain jane said...

betul tu anna....

InsyaAllah, moga lepas kahwin nanti akan lebih baik dari sekarang

plain jane said...

anna,
tak jumpa la link ke blog anna. nanti tinggalkan link ye.