Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Thursday, May 31, 2012

My precious

I'm pregnant.
Yes, i'm having a baby.

Skrg ni dah lebih 3 bulan. Tapi..... Masih tak larat sgt.... Skrg ni pun rasa nk berhenti keja ok.... Cuma bertahan sbb nak kena kumpul duit untuk baby.....

Oh, tak-tak.... Aku bukan bunting pelamin. Hahaha.... Lepas nikah tu sempat period sekali je, lepas tu jem, hm...

Oh, mula2 baby bukan dlm perancangan. My plan nak berhoney moon setahun ni. Next year baru nk pikir pasal baby, but tak pakai mana2 ubt perancang pun, sbb ingat awal lg. I just keep remind my hubby suh careful. Duh, pandai sgt kan.

Masa tak period bln tu, trus beli upt kit dan check. Ada double line tp 1line tak clear. But memang dah rasa naluri tu memang preggy. Masa tu tak tau nk ckp pe, memang down. Yeah, we were struggling at that time:
1) baru je selesai kenduri di umah hubby
2) baru je masuk umah (sewa) baru
3) brg2 umah tak beli apa lg
4) hubby tak kerja lagi coz dia berhenti keja sbb susah sgt nk cuti kenduri kahwin masa kerja dgn kompeni lama dia

So, bila tau preggy (masa tu around 4-5weeks), me memang down sgt. Hubby lak yg happy lebih2 padahal patut dia yg risau pasal takde income.... Masa tu memang takde mood sgt plus tak larat plus buasir lak...
Lepas konfirm memang tak bgtau sesiapa. Sampai la dah over 2 month.
Bukan tak suka kehadiran baby ni, bkn tak syg kt dia mcm yg di sangka2 sesetengah org, but i have a lot to consider: money, my career, and most important my baby welfare <-- I really afraid that i'm not ready to be a good mother.... Working condition or environment aku skrg ni not suitable for me to be a good mum:
1) working 26day a month
2) off day tak tetap hari apa, bergantung pada jadual but basicly 4day a month
3) annual leave sgt sikit. 14 hari setahun
4) working hour 8-5 but need to stay back if have meeting, work or problem
5) i'm handling chemical like poison, herbicide, insecticide, disinfectant
6) i have zero info about motherhood- takde kesabaran, takde pengalaman, tak pernah berkeinginan untuk belajar

So, right now, i'm thinking to change my career. Rasanya skrg ni masa yg sesuai..... For my baby. For me. So hubby, please please please.... Please settle down fast.... So i can start thinking what is the best i can do for our baby....
-> full time housewife?
-> working from home? Any suggestion
-> apply job with government?

9 comments:

Cik Zimie said...

me too.annual leave sgt sikit.sad.rasanya ur situation mcm sama/lebih kurang je mcm zimie.sobbb.

take extra care ye ijan.jgn pikir bkn2..

adnil linda said...

insyaAllah dipermudahkn semuanye...sy bunting pelamin..memg x budget..ngan husben yg slalu not around...tp,baby tu ad rezeki dia...ad yg dia bwk tok kte...so..stay cool...rileks...

Lembayung Senja Photography said...

Hi..!! Special Promotion Only for Bride2Be..Click Here http://lembayungsenjaphotography.com/blog/promotion-bride2be-b2b-blogger/

Glory jane said...

Zimie: ye la zimie... sedih kan masa bnyk habiskan untuk kerja jer.... bila cuti nak rest (tido)je kejanye.... hahaha
adnil linda: thanks ye dear

Faza said...

Tahniah ijan... InsyaAllah Ada rezeki anak nnti

Glory jane said...

Faza: TQ faza...

lydiarahayumahmod said...

I was in your condition when im pregnant for my first baby. But terbalik sikit. saye yg kerja tak tetap. Environment kerja tak sesuai. Last-last. Jadik housewife sekejap. bila perut da masuk 7 bulan , tup2 dapat interview and saya dapat job tu. Saya start masuk kerja masa 8 months pregnant. ...

Glory jane said...

lydiarahayumahmod: start keja masa 8 mo pregnant? wow, kagum. hahaha rezeki baby kan...

Ayu said...

Ijan, tahniahh!! Lama aku tak bukak blog hg ni, rupa2nya bakal jadi auntie :) Jaga diri, jgn stress2, doa banyak2. Percaya pada Allah, rezeki akan datang. InsyaAllah..